Trei studente de la Specializarea Jurnalism UOC au participat la un workshop Erasmus+ despre educația media incluzivă pentru tinerii vulnerabili

Maria GAVRILĂ

Carmen LAZĂR

Trei studente din anul I de la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC)  – Maria Gavrilă, Carmen Lazăr și Elena Bivol – au participat, în perioada 5-11 martie, la un workshop despre educația media incluzivă pentru tinerii vulnerabili. Evenimentul face parte din proiectul ,,Inclusive Media Literacy Curricula for Youth”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în colaborare cu Centrul pentru Resurse Civice și cofinanțat de Programul european Erasmus+. Workshop-ul de la Constanța a reunit 25 de participanți din România, Republica Moldova și Ungaria, care au avut oportunitatea să învețe ce este dezinformarea și cât de mult îi poate afecta aceasta pe tinerii din categoriile sociale vulnerabile. Concret, participanții au fost instruiți cum să organizeze, la rândul lor, workshop-uri pentru tinerii vulnerabili, astfel încât aceștia să nu devină victime ale dezinformării.

Cele trei studente de la Jurnalism UOC au putut înțelege, datorită participării la acest workshop, că incluziunea socială se referă la fenomenul prin care oamenii, în special tinerii învață, prin educație, să îi accepte în societate pe cei dintr-o categorie vulnerabilă, excluși anterior din alte grupuri din cauza etniei, a religiei sau chiar a statutului social.

În contextul evenimentului de la Constanța, Lilia Zaharia, jurnalist de investigație din Republica Moldova, Peter Klausz de la Fundația Artemisszoió din Ungaria și Bianca Rus de la Centrul pentru Jurnalism Independent i-au învățat pe participanți cum să nu răspundă propagandei, cum să nu cadă pradă manipulării și, cel mai important, cum să nu distribuie informații false sau parțial adevărate, care ar putea afecta societatea, în special categoriile excluse social, care sunt vulnerabile și pot fi influențate cu ușurință.

De asemenea, trainerii au acordat participanților rolul de facilitatori pentru un anumit grup social vulnerabil. Astfel, fiecare dintre noi a avut ocazia de a susține un workshop simulat, având ca obiectiv înțelegerea a ceea ce înseamnă, de fapt, educația media incluzivă.

,,Educația media a devenit la fel de importantă precum orice altă materie de la școală, care ne formează ca oameni, ca membri activi ai societății”

Bianca Rus de la Centrul pentru Jurnalism Independent este de părere că poluarea universului informațional cu dezinformare și informații greșite trebuie combătută, iar un pas în această direcție este educarea categoriilor vulnerabile, care sunt cele mai expuse la dezinformare: ,,Proiectul InMedia s-a născut ca răspuns la nevoia de a aduce educația media mai aproape de tinerii ce provin din medii vulnerabile. Abordăm educația media în mod incluziv din două perspective: atât la nivel de conținut, cât și la nivel de metode non-formale, în transferul de cunoștințe și dezvoltarea de competențe la lucrători de tineret, iar cu ajutorul lor, la tinerii cu care aceștia lucrează”. Reprezentantul CJI a mai declarat că vor mai fi organizate astfel de workshop-uri, în perioada martie-august 2023, în țările partenere din cadrul proiectului (România, Republica Moldova și Ungaria). De asemenea, Bianca Rus a adăugat: „Educația media este foarte importantă pentru noi toți în general. În cheia incluzivă în care o abordăm în acest proiect, ea echipează tinerii vulnerabili cu instrumente prin care își pot dezvolta și exersa gândirea critică pentru a deconstrui mesajele ce ajung la ei”.

Cosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice, a declarat, la finalul workshop-ului desfășurat la Constanța: „Educația media a devenit la fel de importantă precum orice altă materie de la școală, care ne formează ca oameni, ca membri activi ai societății. Cetățenia activă presupune a fi informat și conștient de capcanele din universul media și, mai mult decât atât, a ști să le eviți. Există o legătură indisolubilă între educația media și implicarea civică, iar noi, ca organizație implicată în stimularea civică, milităm pentru o educație media cât mai aprofundată de către tineri. În acest sens, la Centrul pentru Resurse Civice dezvoltăm constant mecanisme de apropiere a tinerilor față de universul media. De exemplu, derulăm ateliere de podcasting și pregătim un post de radio online, unde tinerii își pot descoperi pasiunea pentru audio-vizual și o pot transforma în opțiune pentru carieră”.

Am învățat că nu toleranța, ci acceptarea este cea care face lumea mai bună

„Acest workshop a fost o experiență deosebită pentru mine, deoarece nu cunoaștem prea multe despre educația media incluzivă. Alături de trainerii noștri, am format o echipă pregătită pentru tot ce înseamnă media și fact checking, dar și combaterea stereotipurilor care pot apărea în societate, pentru ca ulterior să putem distribui aceste informații mai departe, în workshop-uri dedicate tinerilor provenind din categorii vulnerabile. Am reușit să cunosc oameni din diferite domenii, iar asta a făcut proiectul să fie mult mai captivant și util, pentru că mereu învățam ceva nou”, a declarat Elena Bivol, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism.

Experiența pe care am avut-o la acest workshop a fost unică. Mi-am dezvoltat latura sociabilă, lucrând la toate activitățile în echipă. Nu-mi pusesem, până acum, problema că tinerii din categoriile considerate defavorizate sunt cu mult mai expuși dezinformării. Am învățat că nu toleranța, ci acceptarea este cea care face lumea mai bună – Maria Gavrilă.

Pentru mine, experiența din cadrul proiectului Erasmus+ a fost provocatoare. Am vizitat ucrainenii din Constanța de care se ocupă Centrul pentru Resurse Civice și, în acest context, a intervenit bariera lingvistică, în dialogul cu ei. Asta m-a făcut să mă gândesc la cum se descurcă cei din jurul meu, atunci când pur și simplu nu sunt înțeleși. Mă bucur că am luat decizia  de a participa la acest workshop. Am acumulat cunoștințe noi pe care, sper eu, să le pot da mai departe. – Carmen Lazăr.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.