Exercițiu de public speaking și împărtășirea rezultatelor cercetării pentru studenții și masteranzii din domeniul Științe ale comunicării, într-o nouă ediție a sesiunii de comunicări științifice de la Facultatea de Litere a UOC
Alina VLAS
Elisabeta ENE
Studenții din anul III de la Specializarea Jurnalism și masteranzii din anul II de la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală au participat, la finalul săptămânii trecute, la ediția 2023 a Sesiunii de comunicări științifice a studenților, masteranzilor și doctoranzilor, organizată de Departamentul de Limbi și Literaturi moderne și Științele comunicării din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC). Evenimentul a avut loc în Sala Multimedia2, iar la el au participat, alături de studenți și masteranzi, cadrele didactice de la Științe ale comunicării UOC: conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu.
Temele lucrărilor de cercetare au fost, și în acest an, dintre cele mai diverse: de la modul în care este reflectat în presă bullying-ul școlar la comunicarea instituțională, de la jurnalism de investigație la feminismul în campanii, de la publicistica eminesciană la publicitatea online.
La începutul evenimentului, conf. univ. dr. Raluca Petre le-a adresat participanților câteva cuvinte: „Deschidem, astăzi, o nouă ediție a Sesiunii de comunicări din cadrul Facultății de Litere. Suntem aici, în secțiunea Științe ale comunicării, cu studenții noștri dragi. Scopul întâlnirii noastre este să vedem ce ați lucrat, la ce stadiu sunteți cu cercetarea, să împărtășiți cunoașterea voastră, să primiți întrebări, să răspundeți, să vorbiți în public și aveți șansa să vă manifestați înainte de a ajunge la proba finală. Ca în fiecare an, veți obține note și cei care au cele mai bune note se califică să participe la Conferința studenților de la Științe ale comunicării de la Universitatea din București, care se va desfășura pe 24 iunie. Mult succes tuturor!”.
„Pentru mine, sesiunea de comunicări a fost o sursă de inspirație”
În prima parte a sesiunii de comunicări, și-au prezentat lucrările studenții din anul III, Specializarea Jurnalism, coordonați de conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău și lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu. Este vorba despre Laura VIȘENESCU -„Semiotica brand-ului BTS și influența sa globală”, Florentina VELCU – „Comunicarea externă a companiei Rompetrol KMG International în timpul crizei de imagine”, Andreea ANDRONACHE – „ Aspecte privind cultura de masă; relația impresar-artist”, Andreea ASMAN – „Semiotica modei. Gestionarea imaginii marilor brand-uri, reacții sau efecte în perioade de criză”, Diana BRAVU – „Comunicarea externă și limitele sale”,AndreeaEkaterina CHIȚU – „«Bullyingul școlar» – fenomen social și reprezentare mediatică”, Lavinia CULIN – „Mediatizarea Campionatului Mondial de Fotbal din QATAR. Presiuni culturale, reguli și derapaje de la norme”, Cristina LUNGU – „Implicarea posturilor de televiziune în campanii de conștientizare și responsabilizare socială. Studiu de caz: Televiziunea Română”, Ariana MANTA – „Rolul promovării în consolidarea brand-ului Cărturești”’, Vanessa MAREA – „Publicitatea înșelătoare în comunicarea digitală”, Bianca MIRCEA – „Indicatori ai influenței în comunicarea de brand și conținutul generat de utilizatori. Studiu de caz: Chio”, Andrada PIRNEA – „Rolul influencerilor în promovarea unui brand: Sephora și Douglas”, Raluca PLEȘCA – „Strategii de promovare în social media ale televiziunilor românești. Studiu de caz: ProTV”, Bianca PROFIR – „Derapaje etice în promovarea brand-ului Balenciaga”, Alexandru TUDOR – „Presa și sustenabilitatea sferei publice; efectele anchetelor jurnalistice asupra carierelor politice” și Alexandru VICĂ – „Mărci ale criticii sociale în comunicarea online a brand-urilor. Studiu de caz: «PORC»”.
La finalul prezentărilor, câțiva dintre studenții din anul III ne-au împărtășit impresiile lor. „Mă bucur că am participat la această sesiune de comunicări științifice. Profesorii mei mi-au dat sfaturi cu ce aș mai putea să îmbunătățesc la lucrarea mea de licență, ceea ce mi-a dat și mai multă încredere că voi duce la bun sfârșit ce am început”, a mărturisit Andreea Andronache.
La rândul său, Alexandru Tudor a declarat: „Sesiunea de comunicări științifice a reprezentat un exercițiu foarte bun pentru a-mi perfecționa lucrarea de licență, dar și pentru a-mi îmbunătăți capacitatea de a vorbi în public, în fața unui public numeros. Sfaturile venite din partea profesorilor au fost de bun augur și mă vor ajuta, cu siguranță, pentru a duce la bun sfârșit cercetarea. Totodată, pot spune că am aflat foarte multe lucruri noi, grație colegilor mei care au prezentat teme captivante și bogate în informații”.
„Pentru mine, sesiunea de comunicări a fost o sursă de inspirație. Pe lângă profesorii care m-au ajutat cu noi concepte pentru consolidarea lucrării de licență, am fost inspirată și de lucrările colegilor mei, deoarece temele abordate de aceștia mi-au deschis noi perspective”, a spus Vanessa Mirea.
De asemenea, Bianca Mircea a declarat:„Pentru mine, sesiunea de comunicări științifice a fost o experiență foarte motivantă. Ne motivează să ducem cercetarea la bun sfârșit, atât pe mine, cât și pe ceilalți colegi, dar și să ne gestionăm emoțiile în public. A fost un bun prilej pentru a învăța cum să prezentăm cursiv lucrarea. Mai mult, profesorii ne-au oferit multe sfaturi, păreri pentru a putea finaliza cu succes lucrarea de licență”.
Bianca Profir, colega sa de an, a mărturisit: „Prin sesiunea de comunicări am avut posibilitatea de a-mi prezenta lucrarea de licență în fața profesorilor și a colegilor, beneficiind de un feedback constructiv din partea lor. Această experiență mi-a conferit o mai mare încredere în capacitatea mea de a comunica idei și de a susține argumente”.
„Prin acest eveniment putem dobândi un plus de încredere în forțele proprii”
După susținerea lucrărilor studenților din anul III, a urmat prezentarea cercetărilor masteranzilor de la Relații publice și dezvoltare interculturală. Aceasta a debutat cu Claudia STOICA, masterandă care a prezentat lucrarea „Comunicare şi instituţii publice abilitate. Spaţiul Schengen, între percepție și realitate instituţională”, și a continuat cu Gabriela NAGODĂ – „Comunicare şi negociere în sectorul educaţional. Poziţia profesorului suplinitor”, Maria STERIE „Campanii de conștientizare împotriva violenței în şcoli”, Andrada MUNTEANU – „Dimensiunea ecologică a culturii şi raportul dintre identitate şi alteritate în România”, Petruţa RIDICHE – „Analiza comunicării publice a Agenţiei Naţionale Antidrog”, Diana PĂUN – „Factori de acomodare în comunicarea interculturală în cadrul programului Erasmus +”, Mădălina JACOTĂ – „Dezvoltare regională sustenabilă. Aplicarea modelului Triple Helix”, Bianca CIUREA – „Studiu asupra etnocentrismului şi comunicării interculturale în cazul expaţilor americani din România”, Bianca IBADULA – „Tehnici ale discursului jurnalistic în publicistica eminesciană”, Iuliana MARTIN – „Feminismul în campanii”, Cecilia BĂRBIERU – „Tehnici și strategii de comunicare în publicitatea din mediul online”, Florentina STANCIU – „Fact-checking şi dezinformare. Studiu de caz: Manipularea informațională în contextul războiului din Ucraina”.
Asemenea studenților Specializării Jurnalism, masteranzii de la Relații publice și dezvoltare interculturală au declarat, la finalul evenimentului, că sesiunea de comunicări științifice reprezintă un exercițiu oportun înainte de susținerea finală a lucrărilor de disertație. În acest sens, Mădălina JACOTĂ a mărturisit: „Sesiunea de comunicări a fost un bun prilej de a mă familiariza cu temele colegilor mei. Ne-am prezentat lucrările și, cu această ocazie, au putut fi abordate din mai multe perspective, întrezărindu-se noi idei, completări sau simplificări ale modului în care au fost gândite anumite formulări, pentru a ne ușura cercetarea sau pentru a descoperi o altă posibilă abordare”.
Colega ei, Maria STERIE, a declarat: „Prin participarea la sesiunea de comunicări am reușit să înțeleg ce îmbunătățiri aș putea aduce lucrării mele de disertație. Totodată, consider că prin acest eveniment putem dobândi un plus de încredere în forțele proprii și o mai bună viziune asupra obiectivelor pe care ni le-am propus să le atingem în lucrarea noastră”.
Nu în ultimul rând, Andrada MUNTEANU a afirmat: „Sesiunea de comunicări științifice a reprezentat pentru mine un exercițiu benefic, pentru a-mi dezvolta capacitatea de a vorbi în public și o oportunitate de îmbunătățire a cunoștințelor existente. De asemenea, în cadrul acesteia am beneficiat și de un feedback constructiv în legătură cu lucrarea de disertație pe care o elaborez”.
Masteranzii de la programul Relații publice și dezvoltare interculturală sunt coordonați, în elaborarea lucrărilor lor de disertație, de conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Bafană și lect. univ. dr. habil. Costel Coroban.
„Sesiunea de comunicări nu ar trebui să lipsească din experiența unui student”
Ca și la edițiile precedente, la Sesiunea de comunicări științifice a studenților, masteranzilor și doctoranzilor din acest an, cadrele didactice de la Științe ale comunicării UOC au pus întrebări participanților, le-au dat sugestii de îmbunătățire fie a perspectivei din care e abordată tema de cercetare, fie a metodologiei, în principiu idei de optimizare a rezultatului muncii lor. „Sesiunea de comunicări este un prilej pentru studenți să observe ce au lucrat la licență, respectiv disertație, să-și împărtășească o serie de cunoștințe, să vorbească în public, să primească întrebări și să răspundă într-un cadru semiformalizat. E o pregătire pentru susținerea licenței, respectiv a disertației și este o ocazie pentru profesorii coordonatori să-și vadă studenții cum se descurcă, cum vorbesc, cum argumentează, cum și-au pregătit metodologia, corpusul, toate etapele cercetării”, a explicat conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatorul programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală.
Despre cât de mult înseamnă participarea la sesiuni de comunicări științifice pentru un student și un masterand ne-a vorbit și Luiza Mircică, mastarandă în anul I la programul Relații publice și dezvoltare interculturală. Luiza este absolventă a Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC și, atunci când era în anul III de studiu a participat, pe lângă Sesiunea de comunicări organizată de Departamentul de Limbi și Literaturi moderne și Științele comunicării din cadrul Facultății de Litere, și la Sesiunea de comunicări științifice studențești „Informare și cunoaștere în lumea digitală”, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, îndrumată de lect. univ. dr. Mariana Bafană. Luiza a obținut, atunci, locul I, devansând, astfel, studenți din centre universitare cu tradiție precum Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea „Transilvania” din Brașov. „Participarea la Sesiunea de comunicări științifice este un bun exercițiu în pregătirea susținerii lucrării de final, care va avea loc în vară. Reprezintă o oportunitate pentru a prezenta și cunoaște idei din sfera comunicării, într-un cadru specializat. Consider că este un eveniment care nu ar trebui să lipsească din experiența unui student”, a mărturisit Luiza Mircică.
Ce spun studenții și mastaranzii din anul I despre sesiunea de comunicări științifice, ediția 2023
Curioși să afle cum se derulează, în fiecare an, Sesiunea de comunicări științifice a studenților, masteranzilor și doctoranzilor, o parte dintre studenții din anii I și II de la Specializarea Jurnalism și de la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală au participat, alături de colegii lor mai mari, la evenimentul de la finalul săptămânii trecute. „Mi-a plăcut foarte mult să asist la sesiunea de comunicări! A fost interesant să văd ce a lucrat fiecare, să aflu câte ceva despre fiecare temă abordată, dar mai ales să aud sfaturile profesorilor pe care îmi propun să le țin minte pentru când îmi voi scrie propria lucrare de licență”, a declarat Ioana JUGRĂVESCU, studentă la Jurnalism.
Anastasia APOSTU, studentă tot în anul I la Jurnalism, ne-a mărturisit: „Am venit la această sesiune de comunicări științifice pentru a vedea ce presupune o lucrare de licență, chiar dacă mai sunt doi ani până când va veni și rândul meu. Mi-au plăcut lucrările colegilor mei, și, cu siguranță, se vor descurca la ultimele examene. În acest sens, le urez mult succes!”.
Omar Ali Mustafa este masterand în anul I la Relații publice și dezvoltare interculturală. A vrut să știe cum se derulează ediția din acest an a Sesiunii de comunicări științifice a studenților și masteranzilor și, la finalul evenimentului, ne-a declarat: „Sesiunea de comunicări științifice a fost o experiență plăcută și educativă. Lucrările de disertație prezentate de masteranzii din anul II m-au ajutat să înțeleg cum ar trebui să structurez propria cercetare. Prin feedbackul constructiv din partea comisiei am înțeles, de asemenea, ce greșeli ar trebui să evit în realizarea disertației și cum să gestionez corpusul”.