Carmen LAZĂR
Alexandra CIOBANU
Stelian PELEHRA
La finalul săptămânii trecute a avut loc cea de-a 19-a ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor”. În acest context, la Constanța, publicul a putut vizita, începând cu ora 18.00, gratuit, muzeele, depozitare ale vestigiilor, fragmentelor de istorie, precum și ale numeroase opere de artă plastică și costume tradiționale. Am participat, alături de colegii noștri de la Specializarea Jurnalism din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), la „Noaptea Muzeelor” și am luat pulsul constănțenilor și al turiștilor în această seară dedicată culturii.
Cu această ocazie, au fost deschise vizitatorilor Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Marinei Române, dar și, în premieră, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, acolo unde, de la ora 22.30, a putut fi urmărită pelicula „O noapte la Muzeu: Secretul Faraonului”.
Prima noastră oprire a fost la Muzeul Național al Marinei Române. Conform informațiilor disponibile pe site-ul instituției, muzeul a fost înființat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1127 din 29 mai 1969 ca instituție cu profil de importanță republicană/națională – muzeu din categoria I, prin specificul său unicat în țară și care, în prezent, contribuie la rețeaua muzeală militară, împreună cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Muzeul Aviației. Instituția din Constanța găzduiește o serie de machete, modele de nave, costume de scafandri și uniforme de marinari, timone, dar și aparatură de navigat. Ca unitate militară, Muzeul Marinei Române este instituția specializată a Statului Major al Forțelor Navale în probleme de cultură, cercetare și documentare muzeografică și istorico-militară. Momentul deschiderii, în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Național al Marinei Române a fost marcat de un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, dirijată de colonelul Cornel Ignat.
„Este prima dată când particip la acest eveniment și mi se pare foarte interesantă ideea de Noapte a Muzeelor. Cred că atrage mulți tineri, chiar și pe cei care nu ar intra niciodată într-un muzeu așa, de capul lor. Expozițiile sunt foarte frumoase, am văzut exponate referitoare la vikingi și foarte multe nave ce aveau chiar și cele mai mici detalii, însă ce mi-a plăcut cel mai mult a fost atmosfera creată de fanfară. Domnul dirijor a încercat să învioreze mulțimea luând-o la dans în curtea exterioară a muzeului. Toată lumea dansa și se bucura de moment”, a declarat Anna Maria Mirică, vizitator al muzeului.
„Veniți la muzeu, veniți la cultură, e gratis!”
Următorul muzeu vizitat a fost Muzeul de Artă din Constanța, unul dintre cele mai apreciate muzee de profil din țară. Instituția deține o colecție impresionantă de lucrări din mai multe perioade și curente artistice, iar aici putem aminti lucrări de referință semnate de pictorii Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian. Picturilor li se adaugă opere semnate de mari sculptori: Ioan Georgescu, Ștefan Ionescu Valbudea, Frederic Storck și Dimitrie Paciurea.
La etajul I, vizitatorii pot admira naturi statice, nuduri și peisaje inspirate de mare. De altfel, Muzeul de Artă din Constanța deține una dintre cele mai mari colecții de lucrări inspirate de Balcik.
În plus față de colecțiile permanente, Muzeul de Artă din Constanța a organizat, special pentru Noaptea Muzeelor, două expoziții temporare. Este vorba despre expoziția de pictură „Undeva în timp”, semnată de artista Florica Prevenda și expoziția „Les dames de Bucarest” a artistei Georgiana Chițac, care cuprinde desene cu 365 de femei, realizate în cele 365 de zile ale anului 2021.
În aceeași seară, la Muzeul de Artă Constanța, a avut loc spectacolul cu statui vivante „Muzeul lui Shakespeare”, susținut de studenții Facultății de Arte, Specializarea Actorie, de la Universitatea Ovidius din Constanța și coordonat de prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte din cadrul UOC.
Pentru prima dată, în acest an, studenți de la Facultatea de Arte, specializările Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figuri – UOC au fost implicați în evenimentul cultural, în calitate de voluntari, pentru a asigura buna desfășurare a acestuia și pentru a oferi informații vizitatorilor.
„Veniți la muzeu, veniți la cultură, e gratis! În seara asta e Noaptea Muzeelor, intrarea e liberă. Dacă nici atunci când e gratis nu vrea lumea să vină, avem o problemă. Noi vă invităm și dorim să vă fie drag de cultură, de teatru, de artă. Veniți, nu e nimic de pierdut! Am mai participat și anul trecut, la fel, tot cu acest moment cu statuile vivante. Sperăm să transmitem ceva frumos oamenilor, emoții sincere, pure și, încă o dată, ne bucurăm foarte mult că am venit aici în această seară și că suntem alături de niște oameni atât de dragi nouă”, ne-a mărturisit Romulus Alin, student în anul III la Facultatea de Arte, Specializarea Actorie.
Denisa Todireanu, colega sa de an, ne-a declarat: „Să fim aici, în fața unui public atât de vast, este o experiență unică, deoarece în spectacolul statuilor vivante nu e nimic verbal, totul se transmite prin ochi, iar ochii sunt fereastra sufletului. Prin mișcări concrete, fiecare gest, fiecare mângâiere, fiecare atingere, toate înseamnă câte ceva și asta face teatrul Statuilor vivante un teatru unic”.
„Este primul an în care particip la Noaptea muzeelor ca voluntar și am rămas plăcut impresionată de numărul de oameni veniți și de spectacolul organizat de studenții din cadrul Facultății de Arte. Conceptul de statui vivante este unul greu. În calitate de voluntar, trebuie să am grijă de exponatele acestui muzeu, vizitatorii trebuie să facă poze fără bliț, deoarece lumina puternică a acestuia poate afecta pigmentul lucrărilor, în timp”, a explicat Irina, studentă la Pedagogia artelor plastice și decorative – UOC.
Atmosfera de la Muzeul de Artă – în Noaptea Muzeelor – ne-a plăcut mult datorită nu doar faptului că am putut vedea picturi foarte valoroase, semnate de mari pictori, ci și pentru că am avut acces la expoziții temporare ale unor artiști contemporani, care au expus sute de lucrări inspirate din cotidian. De asemenea, am apreciat că publicul era foarte diversificat: de la copii, tineri, adulți, până la seniori.
Biletul deținutului politic, care a lucrat la renovarea Cazinoului, descoperit anul acesta, a intrat în patrimoniul Muzeului de Istorie Națională din Constanța
Următoarea noastră oprire a fost la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, situat în centrul istoric al orașului, foarte aproape de mare. Aici am văzut extrem de mulți constănțeni și turiști dornici să cunoască istorie. Am observat, însă, și numeroși refugiați ucraineni, în special femei și copii, care stăteau liniștiți la coadă, pentru a vizita instituția.
La Muzeul de Istorie am putut admira vestigii dintre cele mai diverse: Șarpele Glykon, statuie din marmură, descoperită în 1962, unică în lume, statuete grecești și romane, numeroase bijuterii datând din diferite secole, vase ceramice, monede și arme antice.
Ne-am bucurat să admirăm, în contextul Nopții Muzeelor, la Muzeul de Istorie din Constanța, și o inedită expoziție temporară de pipe și lulele, confecționate din spumă de mare, intitulată „Viciu și istorie la Kustenge”.
Despre ceea ce deține Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța am stat de vorbă cu unul dintre muzeografii instituției, dr. Delia Cornea: „Una dintre piesele de renume – chiar și la nivel mondial – este o piesă din tezaur: Șarpele Glykon, o piesă unică în lume. Deși mai există reprezentări, niciuna nu este similară cu a noastră. Avem, de asemenea, grupul statuar Fortuna cu Pontos. Expoziția noastră permanentă acoperă o perioadă foarte îndelungată din istoria Dobrogei. Cele mai recente exponate ale noastre sunt cele de istorie recentă, precum biletul descoperit, pe 6 martie 2023, la Cazino și care reflectă munca deținuților politici la lucrarea de restaurare a patrimoniului”, a declarat Delia Cornea.
Istoricul îi sfătuiește pe profesorii din județ să vină cu elevii lor la muzeu, pentru a participa la ateliere ce pot reprezenta adevărate lecții de istorie: „Îi sfătuiesc pe toți profesorii: nu aduceți copiii la muzeu doar ca să facă vizite! Noi avem expoziții pe care efectiv se poate lucra. Eu am avut lecții deschise cu expoziția mea dedicată evoluției Dobrogei în timpul regimului comunist. Pot să vină împreună cu elevii pentru a face o altfel de lecție la muzeu, pentru a interacționa cu exponatele”, a adăugat Delia Cornea.
„Și Muzeul de Artă Populară, ca și celelalte muzee incluse în circuitul evenimentului cultural, erau pline de oameni, la fel de curioși ca și mine”
În Noaptea Muzeelor, orașul a fost mult mai aglomerat decât este de obicei, mai ales zona centrală și Peninsula, adică centrul istoric. Peste tot unde te uitai, vedeai oameni îndreptându-se spre muzee sau stând deja la cozi la muzee. Am putut observa, de asemenea, numeroase echipaje de poliție locală, care supravegheau mulțimile de oameni, pentru a asigura buna desfășurare a evenimentelor.
Ultima noastră oprire a fost la Muzeul de Artă Populară din Constanța, situat tot în centrul istoric al orașului, puțin mai sus de Muzeul de Istorie și Arheologie. Aici ne-am putut bucura, pe lângă exponatele permanente, constând în costume populare tradiționale ce provin din mai multe zone ale țării și datează din perioade diferite, de expoziția temporară „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe”, adică motive reprezentând mai multe specii de păsări.
În plus, la etaj am avut surpriza de a asista la o șezătoare a membrelor Asociației „Cusături Dobrogene”, femei care coseau broderii autentice.
Colega noastră de an, Delia Dascălu, a fost la Muzeul de Artă Populară și s-a declarat foarte încântată de ceea ce a văzut: „Prin intermediul acestui eveniment, am avut ocazia să văd ce piese frumoase «ascund» muzeele din Constanța. Ce m-a impresionat la Muzeul de Artă Populară au fost doamnele îmbrăcate în portul popular, care brodau. Și Muzeul de Artă Populară, ca și celelalte muzee incluse în circuitul evenimentului cultural, erau pline de oameni, la fel de curioși ca și mine, iar Constanța a prins viață”.
Există și constănțeni care au marcat, anul acesta, prima participare la „Noaptea Muzeelor”. Daniela Dache, colega noastră de an de la Specializarea Jurnalism, ne-a mărturisit: „Este primul an în care particip la Noaptea Muzeelor. Am venit să îi arăt fetiței mele cât de frumos este să vizitezi un muzeu. Cel mai mult mi-a plăcut Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, în special zona cu exponatele din perioada comunistă, adică perioada copilăriei mele: uniforma de șoim, cea de pionier, aparatul foto cu film, mașina de scris, televizorul alb-negru. Am admirat și bijuteriile vechi. De asemenea, am fost foarte impresionată și de șarpele Glykon, reprezentând o zeitate din mitologia romană, dar și de bijuteriile de aur din secolul IV”.