Bogdan IVULESCU
Cosmina ANISIM
Studenții din anii I și II de la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC) au alergat, la finalul săptămânii trecute, la cea de-a doua ediție a crosului „Ovidio Running”, în contextul celebrării Zilelor Constanței. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Educație Fizică și Sport – UOC, Primăria Constanța, Clubul Sportiv Municipal Constanța și Clubul Farul Constanța, în cadrul proiectului transnațional European „SCORE”- Strategy and Capacity building for Ovidio Running in Europe, proiect finanțat prin programul european Erasmus Plus. Crosul a avut loc în centrul istoric al Constanței.
Competiția a inclus trei categorii: cea destinată copiilor cu vârsta maximă de 15 ani, categoria „Walking Experience”, la care participanții au putut să parcurgă traseul atât alergând, cât și în mers, și categoria „Full Experience”, unde traseul crosului a avut o distanță de 10 kilometri. Traseele au fost organizate de profesorii Facultații de Educatie Fizică și Sport, împreună cu decanul FEFS, prof. univ. dr. Ionel Melenco. Pe toată durata evenimentului, pe teren au activat voluntari din cadrul UOC, în special studenții Facultății de Educație Fizică și Sport, pentru a indica direcțiile traseelor și pentru a încuraja și sprijini participanții la cros.
„Ovidio Running” a reprezentat o ocazie de a-l comemora pe poetul Publius Ovidius Naso. În plus, evenimentul a avut scopul de a promova activitățile sportive în aer liber care nu necesită echipamente sau infrastructură costisitoare, fiind accesibile tuturor și practicate într-un mediu cât mai natural.
A doua ediție a crosului a înregistrat o prezență mai mare decât cea de la ediția precedentă. Mai exact, au fost aproximativ 1700 de participanți, cu 200 mai mult decât în 2022. Printre aceștia s-au regăsit atât sportivi profesioniști, cât și persoane doritoare să facă mișcare din mai multe țări precum Italia, Grecia, Turcia și, bineînțeles, România.
Clasamentul a arătat astfel: la „Walking experience”, primul loc la subcategoria feminin a fost ocupat de Alina Andrei, urmată de Ana Ghețivu și Elena Bursova, iar la masculin, prima poziție a fost ocupată de Ștefan David, acesta fiind urmat de Dorinel Stancu și Andrei Pitu. La categoria „Full experience”, prima poziție la feminin a fost ocupată de Amalia Singuran, locul II i-a revenit Roxanei Jianu, iar locul III, Sarei Scuderi. Primul loc la masculin a fost câștigat de Carol Popa, triatlonist de performanță, locurile II și III fiind ocupate de Raul Petre, respectiv Andrei Sterea.
„E o experiență demnă de repetat”
Ștefan David, student în anul II la Facultatea de Medicină Dentară și, de asemenea, câștigătorul categoriei „Walking Experience” la băieți, ne-a declarat: „A fost un cros super interesant, super competitiv. Nu a fost o cursă epuizantă. Am întâmpinat câteva dificultăți pe parcursul traseului, dar cu ajutorul voluntarilor care ofereau indicații și ne încurajau, am reușit să ajung la final cu bine și am luat primul loc. Sunt foarte fericit că am putut participa”.
Carol Popa, câștigătorul categoriei masculin „Full Experience”, categorie adresată atleților, a afirmat, la finalul competiției:„A fost o atmosferă minunată, mi-a făcut mare plăcere să observ atât de multă lume pe traseu, mai ales că toți voluntarii care indicau direcția traseului ne încurajau constant. Consider că e o experiență demnă de repetat. Eu fac triatlon de performanță, am luat locul 4 în luna septembrie a anului trecut la Europenele U16 și sunt campion național de câțiva ani încoace. Anul trecut, la același cros, am fost tot pe locul I și sper din tot sufletul ca anul viitor să îmi repet reușita”.
„Sunt de părere că puțină mișcare este esențială în viețile noastre, mai ales după toată această perioadă cu pandemia”
Studentă în anul I la Specializarea Jurnalism, Andra Jeler a afirmat, la finalul cursei: „Fiind prima oară când particip la un eveniment de acest gen, am rămas plăcut surprinsă de numărul record de persoane care au luat parte la acest cros, dar și de faptul că tot mai mulți oameni sunt dornici să facă sport și să aibă un stil de viață cât mai sănătos”.
„M-am bucurat să văd foarte mulți oameni dornici să participe la cros. Sunt de părere că astfel de evenimente trebuie organizate mai des pentru a valorifica mișcarea în rândul tinerilor. Această experiență a fost una distractivă pentru mine, deoarece este prima dată când particip la un eveniment sportiv”, ne-a declarat Elena Bivol, studentă în anul I la Jurnalism.
Anastasia Apostu, colega lor de an, ne-a mărturisit: „A fost o activitate frumoasă, benefică pentru toate persoanele, din toate categoriile de vârstă. Am avut ocazia să comunicăm și să ne distrăm împreună. Am avut norocul ca vremea să țină cu noi, deoarece înainte de începerea evenimentului, afară era destul de înnorat, dar cu trecerea timpului soarele și-a făcut apariția”.
Alexandra Plopeanu, studentă în anul II la Jurnalism, s-a declarat încântată de faptul că a putut participa la competiția sportivă: „A fost o experiență foarte plăcută, a fost frumos că s-a adunat foarte multă lume și că am putut să socializăm. Sunt de părere că puțină mișcare este esențială în viețile noastre, mai ales după toată această perioadă cu pandemia. Toată lumea avea nevoie de puțin aer curat. Încurajez astfel de evenimente și cu siguranță voi mai lua parte la ele”.
A doua parte a ediției din acest an a Crosului Ovidio Running va continua pe data de 17 septembrie la Sulmona, în Italia și pe 12 noiembrie în Corint, Grecia.